Osuustoiminnan alkuvuosina 1920- ja 1930-luvuilla SOK-bensiiniä myytiin muun muassa Mellilässä. Ensimmäiset liikennemyymälätyyppiset toimipaikat avattiin Somerolle ja Haminaan  1990-luvulla. Niistä saadut kokemukset, lukuisat opintomatkat sekä SOK:n ja osuuskauppojen asiantuntijoiden projektityö toi markkinoille uuden tavan palvella etenkin liikkuvaa, mutta samalla myös paikkakuntalaisia – syntyi ABC.

Vuonna 1998 tehtiin päätös kahden ABC-aseman rakentamisesta, ja loppuvuodesta avattiin ensimmäinen ABC-liikennemyymälä Uttiin. Sen jälkeen kauppaan pääsi mihin aikaan tahansa, ja ravintolaruokaa sai omasta kylästä. Äitien- ja isänpäivälounaat ABC:llä ovat koonneet perheitä syömään yhdessä. ABC:llä on vietetty häitä, muistotilaisuuksia, rippijuhlia ja juhlittu monia muita elämän käännekohtia.

ABC:n ympärille on syntynyt monessa kunnassa monipuolisia palvelukeskittymiä, jotka tarjoavat myös yrittäjille toimintamahdollisuuksia. Kymmeniä uusia työpaikkoja on syntynyt pusikoituvan peltoaukean ja kylän keskustan väliin.

Nykyisin ABC-ketjussa asioi 95 miljoonaa kävijää vuodessa. Asiakaskohtaamisia tapahtuu 260 000 joka päivä. Autot tarvitsevat kulkemiseen bensaa, ihmiset kahvia. ABC:llä on juotu viime vuosina keskimäärin 27 miljoonaa kupillista kahvia vuodessa. Tämä vastaa kahvikuppijonoa, joka ulottuu Suomen päästä päähän ja takaisin.

Tarina nimen takana

Ketjun nimestä on liikkunut erilaisia syntytarinoita ja myyttejä, mutta ketjunimeen ei liity sen suurempaa mystiikkaa. Jo ensimmäisissä liikennemyymälän piirroksissa komeili maamerkkinä korkea pyloni, johon arkkitehdin vaatimuksista piti laittaa työnimi. Työnimeksi syntyi ABC. Ketjulle ei löytynyt kahdessa ensimmäisessä asiakastestissä sopivaa nimeä. Kolmannella kierroksella pyysi silloisen SOK Ässähuoltamot -ketjuohjauksen, sittemmin ABC-ketjun johtaja Heikki Strandén lisäämään testattavien nimien joukkoon työnimenä olleen ABC:n. Asiakastestiryhmän mielestä ABC oli ylivoimainen tulevan ketjun nimeksi, ja loppu onkin historiaa.

Pohjois-Karjalan osuuskunnan Kohtiolahden ABC:n henkilökuntaa

ABC on suomalainen työllistäjä

ABC-ketju työllistää tänä päivänä noin 4000 alan ammattilaista ja alaa opiskelevaa. ABC-liikennemyymälässä työ on hyvin moninaista monipuolisen palvelutarjooman johdosta.  ABC-liikennemyymälässä työntekijä pääsee tutustumaan ravintolatoimintaan, kaupanalaan ja polttoainemyyntiin. Monipuolisuuden vuoksi ABC:llä on mielenkiintoisia uramahdollisuuksia. ABC sai palveluilleen Suomalaisen Työn Liiton Avainlippu -käyttöoikeuden vuonna 2004.

ABC-ketjun tavoite ei ole enempää eikä vähempää kuin uudistaa suomalaista palvelukulttuuria. Pitämällä kiinni hyviksi koetuista vahvuuksista, mutta tekemällä jokainen yksittäinen teko vielä vähän paremmin, kunnianhimoinen tavoite on mahdollista saavuttaa.

Tulevaisuuden ABC tunnetaan lämpimästä vastaanotostaan, jossa jokainen työntekijä voi sanoa asiakasta silmiin katsoen: Huolehdin Sinusta!

ABC-ketju tarjoaa tänä kesänä töitä noin 1000 nuorelle. ABC-liikennemyymälöiden nykyisten työntekijöiden kokemuksiin voit tutustua katsomalla videon.

Kesätöihin ABC:lle